opony letnie - co myślicie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

Zamieszczone przez paba
    choćby Vredki Sportrac są pozycjonowane jako premium
    Vredstein Sportrack 5 z klasą premium mają tyle wspólnego że są ciche. Poza tym mają słabe boki i są kiepskie na mokrym.
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• Zamieszczone przez wasyl
      zakupiłem okazyjnie
      jak okazyjnie ...wyślij na priwa? i gdzie?
      Jak dobra okazja to warto podać na forum cenę i miejsce gdzie kupiłeś.

Komentarz

• b-bar01
        Elegance
        • 2007
        • 985
        • Octavia I (1U2)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez dudek_t
        Zamieszczone przez b-bar01
        Zamieszczone przez marpol
        Uniroyal Rainsport
        dwa razy dałem się nabrać na uniroyale typu "rain tyres" z parasolką i dwa razy opony robiły się plastikowe w trzecim sezonie
        Sądząc po miękkości gumy to trzeba mało jeździć żeby myśleć o trzech sezonach na tych oponach :P
        nie wiem czy ~25-30 tys km rocznie to dużo czy mało, po dwóch latach bieżnik miał ok 5,5mm, niestety w trzecim sezonie guma zrobiła się twarda jak plastik i auto na mokrym asfalcie słabo zaczęło skręcać, dlatego trzymam się z daleka od Uniroyala.
        W porównaniu do nich Yokohama jest znacznie lepsza, miałem wcześniej AVS db V550 teraz A.drive AA01.
        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Majonez69
          Classic
          • 2014
          • 34

Zamieszczone przez m4tix00
          Witam,
          Jestem szczęśliwym posiadaczem skody octavii I 1.6 GLX, mam to auto od 1,5 miesiąca i jeżdżę nadal na zimowych oponach. Wiem, że to nie jest mądre ani bezpieczne ale jakos czasu nie miałem aby się do tego zabrać. Dodam istotną informację, czyli to że jestem laikiem jeśli chodzi o motoryzację itp. Nie znam się dobrze na samochodach ale wiem, że wybór opon jest istotną sprawą jeśli chodzi o bezpieczeństwo, czy spalanie,

Jakie opony wybrać do mojego modelu? Nie jeżdżę szybko, cenię sobie ekonomie jazdy. Potrzebuje nowych opon tylko kompletnie nie wiem jakich. Wymiary opony to 195/65. Prosiłbym o cenne uwagi co do wyboru opon.

Bardzo proszę o pomoc i rady.

Pozdrawiam,
          Mateusz
          Też mam Octę 1.6. Zakupiłem Hankook Ventus Prime2, 195/65/15, wyniosły mnie po 180zł/sztuka. Indeksy stoją na B, opony cichutkie, nie udało mi się jeszcze wytrącić ich z równowagi, nic nie buksuje, nic się nie ślizga, autko jakby lżej się prowadzi, przyklejone na zakrętach, zero stresu - ogólna bajka. W przyszłym tygodniu ruszam w trasę, to napiszę jak wrażenia.

Komentarz

• gusiak11
            L&K
            • 2013
            • 1362
            • Ford

Zamieszczone przez dudek_t
            Zamieszczone przez marpol
            Uniroyal Rainsport
            dwa razy dałem się nabrać na uniroyale typu "rain tyres" z parasolką i dwa razy opony robiły się plastikowe w trzecim sezonie
            Sądząc po miękkości gumy to trzeba mało jeździć żeby myśleć o trzech sezonach na tych oponach :P
            nie wiem czy ~25-30 tys km rocznie to dużo czy mało, po dwóch latach bieżnik miał ok 5,5mm, niestety w trzecim sezonie guma zrobiła się twarda jak plastik i auto na mokrym asfalcie słabo zaczęło skręcać, dlatego trzymam się z daleka od Uniroyala.
            W porównaniu do nich Yokohama jest znacznie lepsza, miałem wcześniej AVS db V550 teraz A.drive AA01.
            Ja mam nie co inne doświadczenia, mam dwie opony z 2011 i dwie z 2012 i naprawdę nie mam powodu do narzekania. Nie zrobiła sie plastikowa, nie wyząbkowała, nie ma 0.5mm bieżnika. Przelot roczny około 15-18tyś naprawdę fajne opony piszę o URS2 rozmiar 205/55/16.
            Obiecywałem ze powiem coś o nowym zakupie do Mondeo 225/45/17 URS 3 jak pisał kolega szkoda są specyficzne zupełnie inne niż 205.... ja nie ma FR-a i może dla tego sie ta opona inaczej zachowuje. wracając 100 000 nie przeleciałem ale po tym co zrobiłem fajna opona, ma rzeczywiście bardziej miękkie ścianki ale za to mniej ''wozi'' w koleinach. Trakcja na suchym super na gładkim mokrym asfalcie 140KM TDCI za mało dla niej ciągnie (nadgorliwy wg. mnie ASR Mondeo nie poprawiał mojej jazdy)
            Reasumując nie rozciągając tematu z URS 2 i URS 3 jestem zadowolony, widzę na forum że chyba jestem wyjątkiem ale naprawdę nie mam powodów do narzekania
            http://carsdetailing.blogspot.com/

Komentarz

• bendzi40
              Drive
              • 2013
              • 92
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

kupiłem opony Hancook eco k425 barzdo dobrze sie jeździ i na mokro i na suchym

Komentarz

• fernando
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1890

+1, chociaż nie zrobiłem jeszcze pierwszego 1000km :wink:

Komentarz

• m4tix00
                  Classic
                  • 2014
                  • 15

Zamieszczone przez fernando
                  m4tix00, realne i nawet masz spory wybór. Ja właśnie płaciłem 175pln/sztuke.
                  Na jakie się zdecydowałeś?

Komentarz

• fernando
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 1890

m4tix00, właśnie na hankooki kinergy Eco, wiadomo, że 500 km to nie jest żaden przebieg, ale jak warunki mialem zmienne, bo w sumie i deszcze, i temperatury od 3 stopni w nocy do powyżej 25 stopni, to złego nic nie mogę powiedzieć, głośność też na dobrym poziomie (czy są ciche, to nie mogę powiedzieć, bo mam klekota, ale głośne nie są).
                    A w ogóle to napisales pod moim postem dokładnie :wink:

Komentarz

• awram
                      Drive
                      • 2009
                      • 44

Mieliście może do czynienia z oponami Goodyear Efficientgrip Performance?
                      Mam jeszcze do wyboru Bridgestone Turanza T001, a także Dunlop SP Sport Bluresponse. Nie wiem co wybrać, chociaż prawdopodobnie każda letnia opona będzie lepsza od poprzednich Matadorów… :roll:

Komentarz

• yunior81
                        RS
                        • 2010
                        • 1657
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez awram
                        Nie wiem co wybrać, chociaż prawdopodobnie każda letnia opona będzie lepsza od poprzednich Matadorów… :roll:
                        Ciężko sie z tym stwierdzeniem nie zgodzić 8)

Ja polecam Dunlopy Blueresponse !!!!!!!!!

Komentarz

• awram
                          Drive
                          • 2009
                          • 44

Na Matadorach wyjechałem z salonu, równie dobrze mogliby zamontować dojazdówki .

Rozważę Blueresponse'y. Znalazłem jeszcze Uniroyale RainExpert, używałem zimówek z Uniroyala (MS Plus 66), właściwie to właśnie je "dojeżdżam", byłem z nich bardzo niezadowolony- o ile na mokrej lub pokrytej błotem pośniegowym nawierzchni spisywały się jako tako, tak na śniegu jechały gdzie chciały.

Komentarz

• granacik
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 249

To ja opiszę moje wrażenia z jazdy na Dunlop Sport Maxx RT 215/55 R16. W tym tygodniu miałem w końcu okazję pojeździć dość dużo na tych oponach w czasie deszczu (zrobiłem 700 km w dwa dni) i powiem, że rewelacji nie ma. Mimo, że opony są nowe (zrobione ok. 4 000 km) mają spore problemy z odprowadzaniem nawet średniej ilości wody. Wjazd nawet w niezbyt dużą koleinę z wodą przy 100 km/h skutkuje zauważalną utratą przyczepności (aquaplanning). Innym jej problemem jest ruszanie na mokrym - o buksowanie kół naprawdę nietrudno. Sama jednak jazda po mokrym asfalcie nie sprawia problemów, nie odczuwałem zerwania przyczepności i czułem się pewnie. Opony są też naprawdę ciche zarówno na mokrym jak i na suchym.

Jazdę na suchym oceniam bardzo dobrze. Opona świetnie "się klei" do asfaltu i pewnie trzyma w zakrętach.

Komentarz

• xtremesystems
                              RS
                              • 2010
                              • 2254
                              • Hyundai

z załozenia te opony sa raczej na sucha nawierzchnie . na mokrej sa do spokojnej jazdy

Komentarz

• yunior81
                                RS
                                • 2010
                                • 1657
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Panowie Fulda czy Dunlop ?

Ma ktoś z was Fulde Ecocontrol ?

Komentarz

• TwoB
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1086
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez yunior81
                                  Ma ktoś z was Fulde Ecocontrol ?
                                  Ja mam, co prawda nie w Skodzie, tylko w Cliówce w rozmiarze 185/60/15 i jestem zadowolony, bardzo ładnie trzymają na suchym i na mokrym też jest nieźle.
                                  SATYNOWA O2 Tour
                                  Z pozdrowieniami
                                  Bartek

Komentarz

• mirek_p11
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 6630
                                    • Volkswagen
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

będą ciche oponki do naszych głośnych Octavii

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                    Fotki

Komentarz

• cieq
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 745
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AGU 1.8 20VT 150 KM
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja od niedawna nabijam kilometry na Dunlopach SP Sport Blueresponse 195/65R15 w indeksie V i szczerze polecam
                                      www.pinkbike.com

Komentarz

• radekgw
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1182

Zamieszczone przez granacik
                                        To ja opiszę moje wrażenia z jazdy na Dunlop Sport Maxx RT 215/55 R16. W tym tygodniu miałem w końcu okazję pojeździć dość dużo na tych oponach w czasie deszczu (zrobiłem 700 km w dwa dni) i powiem, że rewelacji nie ma. Mimo, że opony są nowe (zrobione ok. 4 000 km) mają spore problemy z odprowadzaniem nawet średniej ilości wody. Wjazd nawet w niezbyt dużą koleinę z wodą przy 100 km/h skutkuje zauważalną utratą przyczepności (aquaplanning). Innym jej problemem jest ruszanie na mokrym - o buksowanie kół naprawdę nietrudno. Sama jednak jazda po mokrym asfalcie nie sprawia problemów, nie odczuwałem zerwania przyczepności i czułem się pewnie. Opony są też naprawdę ciche zarówno na mokrym jak i na suchym.

Jazdę na suchym oceniam bardzo dobrze. Opona świetnie "się klei" do asfaltu i pewnie trzyma w zakrętach.
                                        w 100% mam takie samo zdanie o nich, jak mocniej pada poprostu trzeba uwazac. Ja mam rozmiar 225/45/18
                                        i nie wiem dlaczego ale strasznie sie klada na zakretach.
                                        Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

bo "mietkawe" sa

chodzi o scianke boczna

jesli te opony nie sa zauwazalnie ciezsze od zwyklych w tym samym rozmiarze to pewnie maja malo tego usztywnienia z boku.

re002 sa ze 2kg ciezsze (jak nie wiecej) od zwyklych oponek. ale zwykle palcem z boku wciszniesz a re002 nie ( oczywiscie nie na feldze)

Komentarz

• zsolpyw
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 897

Ja mam Bridgestone Ecopia 150. Fajnie sie jezdzi, mam na nich pond 20000km, zuzycie bieznika sladowe.
                                            No i ta popularna nanotechnologia w gumie
                                            Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• aldam
                                              L&K
                                              • 2006
                                              • 1036

Miałem brać UR3 ale jeszcze wstrzymam się z decyzją.
                                              Miękkie ścianki boczne - tego nie chcę, a że przesiadam się na 225/50/17 z 225/45/17 to tym bardziej zależy mi na twardym boku.
                                              Dunlop Sp01 w 225/45/17 prowadzenie rewelacja.
                                              minus ścieranie i trochę wyząbkowały niestety, ale w ogólnym rozrachunku imo bdb.
                                              Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• beaviso
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 767
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jeśli chodzi o emeryckie 195/65 R15, które z premedytacją pozostawiłem w swojej O2, choć kiedyś zamierzałem zmienić rozmiar kół letnich przy okazji kupna nowych opon, to z radością dołączyłem do grona użytkowników Dunlop BluResponse.
                                                Powiem tak - nie jechałem jeszcze samochodem na tak cichych oponach Cisza niemal absolutna, w dowolnym zakresie prędkości. Jak wyjechałem na trasę Vectrą C z nieco już wyząbkowanymi GY OptiGrip w rozmiarze 225, to myślałem że nie zniosę tego huku. No i 195 pięknie prowadzi się w koleinach podczas gdy 225 wyrywa kierownicę z rąk (i to przy absolutnie sprawnym zawieszeniu). Dobry wybór. W słoneczny i gorący dzień wcale nie jest łatwo zmusić te Dunlopy do pisku w ciasno pokonywanym zakręcie. Ciężkich warunków deszczowych jeszcze nie testowałem. Wyważenie było bezproblemowe, ale to może kwestia rozmiaru. Do licznikowych 200 km/h kierownica nie drgnie (wyważane z testem drogowym na Hunterze). Opony made in Poland. Oszczędności w spalaniu nie zauważyłem, ale ta cisza warta jest polecenia!

M.
                                                666 4U

Komentarz

• eaglemirek
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 14107
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez beaviso
                                                  podczas gdy 225 wyrywa kierownicę z rąk
                                                  To ja jeszcze chyba nie spotkałem takich kolein jak u Ciebie :diabelski_usmiech Chyba że sprawa rozbija się o ET bo mam 35 :?

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• beaviso
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 767
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
                                                    Zamieszczone przez beaviso
                                                    podczas gdy 225 wyrywa kierownicę z rąk
                                                    To ja jeszcze chyba nie spotkałem takich kolein jak u Ciebie :diabelski_usmiech Chyba że sprawa rozbija się o ET bo mam 35 :?
                                                    Sam jestem zdziwiony - stare odcinki (nieremontowane) S7 z Gdańska do Warszawy. W ciągu tygodnia 2x ta sama trasa, raz Vectrą (225) a raz Skodą (195), różnica w prowadzeniu kolosalna. Vectra świeżo po remoncie przedniego zawiasu (wymieniałem amortyzatory, sprężyny, wszelkie odboje), zaś tuleje, sworznie, łączniki są sprawne - a zresztą od lat ją tak samo nosi w koleinach. Szczególnie odczuwalne jest to na początku wyprzedzania, kiedy zmiana pasa ruchu wiąże się z gwałtownym przyspieszaniem - auto miało ciężki bagażnik i do tego jest mocne, więc wówczas przednia oś była mocno odciążona przy takim manewrze, co z pewnością pogarszało sprawę - kierownicą miotało... ET mam 39 albo 41, fabryczne nie kombinowane. Może nie wyrywa dosłownie kierownicy z rąk, ale zmusza do pewnego i silnego chwytu oraz szybkich korekt, nie wybacza nonszalancji.

M.
                                                    666 4U

Komentarz

Pracuję...